vrijdag 26 augustus 2016

Process Mining en Business Intelligence

Process Mining is een relatief jong onderzoekstermijn. Het idee erachter is het ontdekken, onderzoeken en verbeteren van processen op basis van eventlogs. Het gaat dan om de echte processen dus en niet zoals ze zijn beschreven. Het maakt gebruik van procesmodellen uit ruwe data.

Bij klassieke Business Intelligence- en ook dataminingtechnieken ligt de nadruk op de data. Een duidelijke procesoriƫntatie ontbreekt. Process mining kan hier een enorme toegevoegde waarde hebben om de benadering meer procesgericht te maken.

Tegelijkertijd maken klassieke Business Process Management (BPM)-technieken voor procesanalyse geen gebruik van de grote hoeveelheden data die tegenwoordig beschikbaar zijn. De nadruk ligt hier op het handmatig werken aan processchema’s. Process Mining kan ook een waardevolle aanvulling zijn op Lean Six Sigma.

De laatste jaren zijn een groot aantal algoritmes ontwikkeld om uit eventlogs processchema’s te destilleren en om checks uit te voeren. Op deze manier worden klanten niet meer alleen geholpen met het verkrijgen van inzicht, maar helpen we ze echt met verbeteren. Wat we uiteindelijk willen bereiken is het verbeteren van processen en niet de data, data is slechts een middel.   “It’s the process stupid!!!!” (citaat Wil van Aalst)

Process Mining gebruikt de event logs om de processen te onderzoeken. Deze eventlogs zullen een andere structuur hebben dan de feitentabellen. Waar feiten in een datawarehouse ‘casegericht’ zijn, moeten de inputlogs voor process mining ‘eventgericht’ zijn.

 
Het introduceren van Process Mining is overigens zeer laagdrempelig. Zodra er een eventlog beschikbaar is en een Process Miningtool kan er worden begonnen. Een grote uitdaging voor Process Mining is het verzamelen van de logdata. Organisaties met een georganiseerd datawarehouse kunnen deze uiteraard (eventueel geautomatiseerd) uit hun datawarehouse halen. Reden waarom BI Process Mining zou moeten omarmen.

Er zijn verschillende tools op de markt (ook open source zoals ProM) waarmee Process Mining kan worden uitgevoerd. RapidMiner heeft de extentie RapidProm beschikbar. Op de Eindhovense Universiteit is Wil van Aalst professor op dit vlak.  Process Mining dient, voor de organisatie die echt structureel aan zijn processen wil werken, een continu process te zijn.
 


Het bovenstaande schema, afkomstig van de school van Wil van Aalst van TUe, wordt hier veel gebruikt. Process Mining bestaat uit grofweg uit drie delen.
- Discovery : Het ontdekken van processen uit de eventlogs
- Conformance checking : Kijken of het model en de log overeenkomen
- Enhancement : Uitbreiden/Aanpassen van het model a.d.h.v. het proceslog. Hierbij kunnen vervolgens weer allerlei dataminingtechnieken worden gebruikt. Bijvoorbeeld beslisbomen om te voorspelen welke processen fout zullen lopen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten